Allah Muhammad
izzati pink worldღ
Pink world owner

Navigation : touch hover image



Diaries Owner Linkies Stuff

❤Assalamualaikum! Welcome to my pink world! Ctrl w if you hate it. Please be happy and keep smiling!❤
ღIzzati pink worldღ


Owner
Izzati Sarafina Hanis Noorhazerin
19 Jun 2002
Penang ja
Pink forever! Don't make me angry!
Act like a lady, think like a boss
Saya kat sini

RULES

use nice words
Request? Of course you can!
can ask anything about my blog
Please register! So, I can blogwalking to your blog too
No spam here!
Ask for exchange link? Also can!

Kalau dah lama jenguk tu, jangan lupa solat!
Memories

Secret box♥



Pink's menu!!

Pinky world


Navigation
Izzati's novels Izzati's novelistar tips! Izzati's rules

Impian!





   Hello! Ok, pada kali ni saya just nak tulis entri yang berkaitan dengan impian kita. Apa maksud impian? Memang semua orang tahu impian tu apa! Impian tu maksudnya cita-cita atau 'dreams!' Bukan! Bukan 'dream' yang mimpi semasa tidur tu! Macam cita-citalah maksud lain bagi perkataan tu!

   So, sure semua orang ada impian masing-masing! Pasti semua orang bercita-cita! Memang tipu kalau ada yang cakap diorang tak ada cita-cita!

   Ok, kadang-kala bila kita jumpa seseorang hamba Allah yang still sedang belajar atau bersekolah tu dan bertanyakan...

Cita-cita awak nak jadi apa?

   And then pasti dia dan saya sendiri jugalah akan menjawab

Nak jadi peguam, nak jadi doktor, nak jadi cikgu, nak jadi penulis, nak jadi askar, nak jadi polis, nak jadi jurutera, nak jadi bomba, nak jadi pakar forensik, nak jadi pilot, nak jadi usahawa dan macam-macam lagilah!

   Tapi, kalau kita bertanyakan pada seseorang yang memang dah ada pekerjaan diorang seperti jawapan tadi tu, agak-agak diorang nak jawab apa? Maybe...

Kenapa awak tanya soalan yang entah apa-apa! Saya kan dah jadi cikgu! Dah capai cita-cita! So, kenapa awak still tanya cita-cita saya nak jadi apa?

   Memang si penanya tu akan jadi confuse! Tak bermakna maksud cita-cita tu sekadar bila besar nak jadi apa! Betul tak? So, kita jelaskan pula dekat dia, maksud cita-cita yang lebih mendalam tu apa!!!

Maksud cita-cita bukan sekadar bila kita dah besar nak jadi apa! Maksud cita-cita yang saya maksudkan nak tanya awak tadi adalah impian awak! Apakah impian awak?

   And barulah dia tu nak tahu!

Impian saya adalah mahu mendidik anak-anak muda ini supaya mereka dapat menjadi insan yang berguna terhadap negara.

   Itu adalah impian seorang guru! Betulkan? Impian seorang doktor sure berbeza dengan impian seorang cikgukan? Lebih kurang macam tulah!

   So, kita janganlah berputus asa dalam mengejar impian masing-masing! Kalau gagal sekalipun! Jangan putus harapan! Teruskan mengejar cita-cita dan impian korang! Gagal sekali tidak bererti gagal selamanya kan?

   Kalau jatuh, jangan tunggu orang datang nak papah. Cuba untuk berdiri! Cuba juga! Macam tu juga dengan impian kita! Kalau gagal tu, jangan putus asa!

Jangan beranggap yang korang punya usaha tak ada apa-apa! Itukan ujian dari Allah SWT!?

   Kalau dah gagal, kita cuba yang terbaik! Cuba sahaja! Tapi kalau dah cuba macam mana pun still tak membuahkan hasil, anggaplah ada hikmah di sebaliknya! Kita beranggapan baik kenapa Allah SWT tidak mengizinkan!

   Jadi itu sahaja untuk entri kali ni! Kalau ada yang agak tidak memuaskan hati untuk entri saya yang kali ni harap maaf! Saya ni taklah seberapa bijak untuk mengarang entri yang macam ni tapi try juga! So, itu sahaja! Assalamualaikum dan jumpa lagi untuk entri yang akan datang! :)