Allah Muhammad
izzati pink worldღ
Pink world owner

Navigation : touch hover image



Diaries Owner Linkies Stuff

❤Assalamualaikum! Welcome to my pink world! Ctrl w if you hate it. Please be happy and keep smiling!❤
ღIzzati pink worldღ


Owner
Izzati Sarafina Hanis Noorhazerin
19 Jun 2002
Penang ja
Pink forever!
Act like a lady, think like a boss
Saya kat sini

RULES

use nice words
Request? Of course you can!
can ask anything about my blog
Please register! So, I can blogwalking to your blog too
No spam here!
Ask for exchange link? Also can!

Kalau dah lama jenguk tu, jangan lupa solat!
Memories

Secret box♥



Pink's menu!!

Pinky world


Navigation
Izzati's novels Izzati's novelistar tips! Izzati's rules

Novelistar's tips yang pertama! {Menjana ideals}

                                                           

   Hai dan salam sejahtera! Yeah, Sufia adalah orang pertama yang mintakan NOVELISTAR'S TIPS! Tahniah! Tepuklah sikit! Oklah, tanpa membuangkan masa, jom kita sama-sama menjawab soalan dan berbincang tentang pertanyaan Sufia tadi!

   So, soalan Sufia tu adalah tentang macam mana nak dapatkan banyak ideal untuk mencipta sebuah novel! Tetapi tak semua akan mendapat ideal yang melimpah-ruah! Ideal novel ni memang dah macam anugerah dari tuhan. Jadi, pada bila-bila masa ja ideal tu akan datang ke kepala saya!

   Saya juga kadang-kala, ideal tu akan datang sendiri. Tapi masih ada lagi satu cara. Baiklah. so Sufia dan pada pembaca yang lain, bacalah tips-tips ini dan saya akan jelaskannya! Hehehe! ;)

~ Mendengar gosip orang lain
~ Memerhatikan gelagat orang sekeliling
~Pengalaman korang
~Ideal dari cerita-cerita atau novel-novel lain!

   Baiklah, itu adalah ideal yang sering saya gunakan untuk mengarang sebuah novel.

   Baiklah, ideal yang pertama adalah Mendengar gosip orang lain! Selalunya gosip ni ada banyak di sekolah atau mana-mana media sosial. Tetapi ideal ini saya jarang menggunakannya sebab saya tak sangat berminat mendengar gosip. Tapi kalau nak guna juga, korang boleh catat gosip-gosip itu dan jadikan cerita sisipan pada novel tersebut.

   Selain itu,  Memerhatikan gelagat orang sekeliling juga boleh dijadikan bahan novel. Ideal ini saya akan selalu memakainya. Macam mana ya? Yes, apabila mama atau abah saya nak keluar pergi mana-mana, saya akan turut mengikuti mereka dan dari situ saya akan memerhatikan gelagat orang. So, bila korang ada ternampak gelagat orang yang melucukan hati, bolehlah jadikan ideal novel. Biarlah kelakar sikit.

   Pengalaman korang memang banyak dipakai! So, saya masih tak pakai lagi ideal ni. Mungkin Insya-Allah pada novel yang terbaru ni, saya akan try pakai pengalaman saya.

   And the last one is, Ideal dari cerita-cerita atau novel-novel lain! Yang ini pun saya tak pernah guna, tapi kalau korang nak guna tak jadi masalah. Asalkan korang semua jangan ambil sebijisebiji pula ideal tu, nanti marah pula si penimbang ideal tu! Haha!

   So, itu sahajalah, harap Sufia berpuas hati! Kalau masih tak faham juga, bacalah banyak kali dan jika ada soalan tanyalah! So, itu sahaja assalamualaikum dan jumpa lagi!

 Harap korang suka!


Label: