Allah Muhammad
izzati pink worldღ
Pink world owner

Navigation : touch hover image



Diaries Owner Linkies Stuff

Assalamualaikum! Hope you like my blog! Ctrl w if you hate it. Thanks for coming❤
ღIzzati pink worldღ


Owner
Izzati Sarafina Hanis Noorhazerin
19 Jun 2002
Penang ja
Pink forever! Don't make me angry!
Act like a lady, think like a boss
Saya kat sini

RULES

use nice words
Request? Of course you can!
can ask anything about my blog
Please register! So, I can blogwalking to your blog too
No spam here!
Ask for exchange link? Also can!

Kalau dah lama jenguk tu, jangan lupa solat!
Memories

Secret box♥



Pink's menu!!

Pinky world


Navigation
Izzati's novels Izzati's novelistar tips! Izzati's rules

Novelistar's tips yang ketujuh! {Imej di tempat yang sesuai!}



   Hai dan salam sejahtera! Oklah, untuk kali ni saya nak bantu seorang budak comel yang minta novelistar's tips. Memang lama sangat dia minta! Sorry sangat-sangat, saya memang tak ada masa sangat nak updates blog lebih-lebih lagi pada bulan Ramadhan! So, siapa yang minta tu???

Najihah!

   So, macam mana permintaannya!? Ok, bacalah!

najihah (guest)
5 minutes ago
akk, leh tak kasi novelistar's tips, tentang mcm mana nak ltk imej dkt tempat yg penting ataupun kena ngan situasi dia! pliss akk, mmg betui2 x faham!

   So, Najihah minta macam mana nak letak imej situasi dalam novel pada tempat yang kena dengan situasi yang sedang berlaku tu! (Ayat berbelit sikit!) So, jomlah kita mulakan dengan beberapa contoh yang ada!

  Juliana dan Nadia berjalan berduaan sambil memasuki ke dalam kelas itu. Mereka berdua melihat Syafira, Rina dan Professor Mawar di situ. Mereka berdua duduk di tempat mereka dan meletakkan beg di sebelah mereka.

   "Err, kenapa prof suruh kami berempat datang sini?" Tanya Rina sambil tersenyum. Professor Mawar menggeleng lalu terus berdiri.

   "Pada bulan hadapan, pertandingan alat muzik atau lebih dikenali dengan Band of Song akan diadakan! So, saya nak kamu berempat menyertainya! Ianya tidak akan menjadi masalahkan! Skeadar bermain alat muzik dan lantik sesiapa sahaja menyanyi. Cheers?" Ucap Professor Mawar. Juliana terus berdiri dan membantah.

   "Kami tak nak! Saya ni bukannya pandai menyanyi! Apatah lagi bermain alat muzik! So, tolonglah prof! Prof suruhlah sesiapa yang handanl bermain tu sertainya!" Ucap Juliana sambil memeluk tubuhnya. Professor Mawar terdiam lalu menggeleng.

   "Saya tak kira, kamu berempat harus belajar." Ucap Professor Mawar. Rina menggeleng.

   "Tak nak! Kami semua tak suka main alat muzik atau menyanyi!" Ucap Rina. Professor Mawar menjadi agak marah tetapi tetap tersenyum.

   "Tolonglah kamu semua, saya just minta perkara ni sahaja. Please!" Ucap Professor Mawar lagi dalamnada merayu. Rina masih menggeleng.

   "TAK NAK! Prof tak payah nak merayu sangat! Prof pergilah main alat muzik tu sendiri." Ucap Rina. Professor Mawar menjadi agak marah lalu mencubit kedua-dua pipi Rina itu.

   "Hei, jangan nak mengadalah, apa yang saya cakap ni ikut jalah! Bukannya suruh menari dangdut, just main alat muzik! Susahkah hah!?" Professor Mawar mula membebel. Rina menjerit kesakitan. Nadia, Syafira dan Juliana menjadi ketakutan dan mendiamkan diri.



   Professor Mawar melepaskan Rina. Rina mengurut pipinya yang telah merah itu. Syafria ketawa kecil. Professor Mawar memeluk tubuhnya.

   "Ehem, ada sesiapa lagikah yang nak melawan apa yang saya cakap? Anybody?" Tanya Professor Mawar seakan-akan mengejek. Rina mengurut pipinya. Syafira menggulung-gulungkan rambutnya, Juliana membelek telefonnya manakala Nadia tertunduk.

   Professor Mawar tersenyum lalu menggangguk. "Ok, so, korang semua setujulah! Tiada bantahan kan!" Ucap professor Mawar. Mereka berempat mengganggukkan kepala mereka.

   "So, jom kita ke bilik muzik dan pilih alat muzik mana yang sesuai." Ucap Professor Mawar sambil tersenyum manis.

   Contoh tu saya ambil dari Selfiestar vs novelistar bahagian 25! Jadi jom kita tengok penjelasannya di sini!

"TAK NAK! Prof tak payah nak merayu sangat! Prof pergilah main alat muzik tu sendiri." Ucap Rina. Professor Mawar menjadi agak marah lalu mencubit kedua-dua pipi Rina itu.

   "Hei, jangan nak mengadalah, apa yang saya cakap ni ikut jalah! Bukannya suruh menari dangdut, just main alat muzik! Susahkah hah!?" Professor Mawar mula membebel. Rina menjerit kesakitan. Nadia, Syafira dan Juliana menjadi ketakutan dan mendiamkan diri.


   So, tengok contohnya tu. Rina yang comel tu merungut! And then Professor macam marah sikit dan terus cubit pipi tembam milik Rina!

   Tapi lepas readers semua tulis macam tu, jangan letak imej lagi, tulis lagi sepotong ayat dan barulah letak imejnya! Senang jakan sebenarnya!?

   Ingat lagi seperkara, jangan tulis sesuatu yang bukan dari situasi yang bakal readers semua letak imejnya. Faham tak, macam...

Readers dah tulis yang Rina urut pipi dia and then baru letak imej Rina baru kena cubit!

   So, rasa macam tak kenakan??? So, itulah saya kata, tulis sesuatu berdasarkan imej yang bakal diletak. Untuk dua rangkap sudah cukup untuk tulis situasi tu! Faham?

   Sampai situ sajalah! Harap readers semua faham termasuk Najihah! Kalau masih tak faham, bolehlah tanya saya sekali lagi di shoutbox! Ok, sampai sini ja! Assalamualaikum dan jumpa lagi semua! :)

 

Label: